Mans duplicades

Temes que fa més de dos mesos que no tenen activitat.
DeepButi
Barretina
Barretina
Entrades: 1367
Membre des de: 12 nov. 2002, 11:30

Mans duplicades

EntradaAutor: DeepButi » 28 maig 2003, 16:18

(en resposta a la petició de noi_bo)

El sistema de mans duplicades es basa en la idea de fer jugar les mateixes mans a diferents taules i comparar els resultats, així s'evita una mica (força) l'atzar.

El sistema només és pot fer servir amb un número limitat de taules perquè la mecànica és una mica complexe. La meva experiència és que 9 taules és un límit. A partir d'aquí cal fer varios grups o buscar mecanismes on ja no és tant net el resultat.
Existeixen diferents maneres de fer-ho, començo per la més complerta i després veurem variants.
Es sortejen les taules, a cada taula es juguen 4 (o 5, o ...) mans que es barallen normalment, però després de repartirles cada jugador marca amb un gomet del seu color les seves (per tant, no cal "preparar-les" pas d'antuvi, la feina és molt poqueta, posar uns gomets a la primera taula).
Una vegada acabades les mans a totes les taules, les parelles Est-Oest canvien de taula i les cartes també (en direccions oposades). Per tant, no només jugues amb cartes iguals sinò que jugues amb la meitat de les parelles, i si n'hi ha uns de "dolents" afectaran a tothom i minimitzem també aquest fet.
Al acabar es comparen els resultats (que es van apuntant en un full que acompanya la baralla) i es reparteix 1 punt proporcionalment als resultats.
La classificació va per separat les parelles Nord-Sud de les Est-Oest, però si el número de mans es prou raonable es poden donar juntes.

Si el numero de taules és molt baix existeixen combinacions especials, p.ex. amb 4 taules de manera que tothom juga amb tothom ... pero el "ball" que es munta es un sarao guapo.
Si és molt alt ... doncs pot fer diferents grups o pots fer que la gent no es mogui, però llavors perds una de les gràcies.

Jo diria que és ideal per 7-9 taules (28-36 mans). També es pot fer amb més i no fer les rodes complertes, de manera que no es jugui amb la meitat de la gent sinò menys.

En definitiva:
a) les baralles no es preparen, una vegada repartit es marquen, com que això es fa a cada taula per les primeres mans, la feina és petita i queda repartida
b) les parelles també es mouen per minimitzar l'efecte dels bons/dolents
c) es puntúa proporcionalment als resultats comparatius, o sigui que tot i perdre, si perds menys que els altres, guanyes.

Ufff quin rollo .... escrit sembla un caos, però fet és força simple.

Apa tingueu manilles

alp2500
Barretina
Barretina
Entrades: 709
Membre des de: 02 oct. 2002, 12:00

EntradaAutor: alp2500 » 07 jul. 2003, 12:38

ep Deep vols dir que no seria la millor manera d'efectuar campionats jugar a cartes iguales d'aquesta manera no deixes participar massa a la sort ja que tots tindran la mateixa (a excepte de la manera de jugar dels contraris es clar), i aixi tambè pot esser que un que perdi quasi totes les partides sigui el millor ja que hagi perdut menys tantos que els demes

arrevuere
psc

Visitant

EntradaAutor: Visitant » 07 jul. 2003, 15:39

Alp2500,
exacte, aquesta és la teoria, que "minimitzes" l'efecte atzar ja que el que compares és qui ho fa millor amb les mateixes cartes. Per descomptat no és exactament així perquè jugues amb parelles diferents, però si el numero de parelles i mans jugades és alt els resultats han de ser raonablement objectius ... "raonablement" és un terme no definit :P

La inoperant "Federació catalana del joc de la botifarra" va organitzar en el seu moment dos campionats de Catalunya amb aquest sistema i hi ha llocs on s'utilitza amb una certa freqüència, però està poc extès perquè a la gent li costa molt entendre-ho ... prova d'explicar-ho al bar i et diran de tot!!!

Tingueu manilles, encara que duplicades, fa de més bon jugar.

DeepButi_

EntradaAutor: DeepButi_ » 07 jul. 2003, 15:41

ui, disculpeu, era jo però tornen a fer-me tonteries els foros.

DeepButi


Torna a “Relíquies”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 52 visitants