Història del Joc de la Buti. Què en sabeu?

Temes que fa més de dos mesos que no tenen activitat.
Starsailor

Història del Joc de la Buti. Què en sabeu?

EntradaAutor: Starsailor » 08 maig 2003, 19:42

Torno a ser l'Starsailor, ara que ja sé com es desenvolupa el sistema suís, la meva següent inquietud és saber alguna cosa sobre l'origen d'aquest joc tan nostrat, que em sembla haver sentit en algun lloc que data del segle XVIII, és possible :?: . Què en sabeu? Coneixeu algun llibre o web on hi hagi informació referent a aquest tema? També em sembla recordar que en algun capítol de la gran sèrie televisiva de "Dagoll Dagom" anomenada La Memòria dels Cargols, i que feia un repàs en clau d'humor a la història de Catalunya, s'hi havien fet referències. Us en recordeu?

Gràcies un altre cop

Miquel

noi_bo
Barretina
Barretina
Entrades: 155
Membre des de: 26 oct. 2002, 15:16

EntradaAutor: noi_bo » 09 maig 2003, 10:53

Bones Starsailor:
Molt s'ha parlat aqui sobre el possible origen de la butifarra pero el cert és que tot son teoríes i que res està demostrat. De tota manera segons sembla el joc és originari de França i un cop va entrar a Catalunya (obviament pel Nord) va arrelar rapidament i a partir d'aqui es va extendre. Tampoc està gaire clar si la butifarra és una evolució del que abans anomenaven "la manilla" (nom amb que es jugava sobre tot abans de la guerra del 36).
A més les normes del joc tal i com es juga actualment no estan unificades i així trobem basicament 2 variants del joc, la que es juga a les comarques de Girona i la majoría de les de Barcelona i la que es juga a Lleida i Tarragona (variant anomenada butifarra "moderna"). En fi company moltes teoríes pero cap d'elles ben documentada.

Profeta
Botifarra
Botifarra
Entrades: 100
Membre des de: 18 set. 2002, 04:43

EntradaAutor: Profeta » 11 maig 2003, 06:32

Holes

A l'espera q algu mes documentat (salutacions a DeepButi) doni una resposta nomes voldria rectificar a noi_bo dient que la moderna no te res a veure amb com es juga a Tarragona, Lleida i segons on de Barcelona. En aquests llocs, del mateix joc tambe en diuen butifarra. Crec que la manera correcte de fer la distincio es com s'ha fet al butinet a partir de la versio 1.0.8 entre butifarra lliure (la de tarragona i lleida) i butifarra obligada (de girona). A altres seccions s'ha escrit i molt sobre aquest tema. La moderna no te res a veure amb el tipus de butifarra que juguis i es nomes una manera diferent de decidir com cantar els trumfus (per mes informacio feu un cop d'ull a la seccio de tactiques avanzades). Benvingudes siguin les novetats tactiques !!!

Fins ara,
Profeta

DeepButi
Barretina
Barretina
Entrades: 1385
Membre des de: 12 nov. 2002, 11:30

EntradaAutor: DeepButi » 12 maig 2003, 12:33

Starsailor,
mira a "Relíquies" "Qui va inventar el joc de la botifarra" (el penúltim foro!!, ja fa temps ...).

noi_bo
Barretina
Barretina
Entrades: 155
Membre des de: 26 oct. 2002, 15:16

EntradaAutor: noi_bo » 12 maig 2003, 14:30

Hola Profeta:
Estic totalment d'acord amb el que dius... lo de la buti moderna un lapsus per part meva. D'altre banda voldría recalcar que la terminología butifarra lliure i obligada no és gaire benvinguda per els gironins i altres "orientals" pero bé, es va fer un consens en el seu moment i no es va aconsseguir arribar a res millor que això (personalment i tot i que tampoc hi estic d'acord encara prefería lo de occidental i oriental).
Per cert Profeta... és cert que la variant novaiorquesa del joc es diu "Big Mac", la juguen amb cartes de póker i al arrastrar en diuen "to lead a trump"?.


Torna a “Relíquies”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 37 visitants

cron