Assenyalar

Temes que fa més de dos mesos que no tenen activitat.
rimbombante
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 77
Membre des de: 28 oct. 2003, 18:44

Assenyalar

EntradaAutor: rimbombante » 02 feb. 2007, 19:32

Salut gent!

Dir-vos, en primer lloc, que seria pressumptuós per la meva part intervenir en el fòrum Tàctiques avançades amb el nivell personal de joc del qual, dissortadament, gaudeixo.
A més, potser el contingut de l'escrit que us transcriuré més avall ja és una tàctica sabuda o superada per part dels jugadors més experts d'aquesta santa casa. El fet és, però, que ha caigut a les meves mans un llibre antic amb els reglaments de 50 jocs de cartes entre els quals no apareix el de la botifarra, però sí el del seu antecessor i parent ben pròxim, la manilla, anomentat en aquest llibre en castellà malilla.
Si us ve de gust, a tall de curiositat, llegiu de quina manera aconsella el seu autor anònim assenyalar les cartes. Ho transcric ad pedem letterae en castellà per tal de mantenir de forma fefaent el seu contingut, així com per a mostrar-vos els equilibris lingüístics que el seu autor (de ben segur de parla catalana) fa per traduir el pensament en català al text castellà:
"Por último si un jugador arrastra de firme y al segundo o tercer arrastre no sirve el compañero, resulta la dificultad de cómo éste ha de indicar al primero el palo a que ha de salirle. Los jugadores están muy divididos en esta cuestión, que es la más importante del juego, porque de resolverla mal puede malograrse un capote. Opinan unos que el primer descarte que se haga sea del palo que quiere que se le juegue, por si no hay otra ocasión de indicarlo; pero esto tiene el inconveniente de que la carta podrá hacer falta para dar un capote; otros creen que el descarte debe hacerse de los dos palos de que huye, por ser muy probable, no haber tiempo para hacer los descartes. En esta duda parece lo más sencillo establecer que el descarte se ejecute del palo que sigue inmediatamente al reservado por el orden nominal de oros, copas, espadas y bastos. Pondremos un ejemplo: supongamos que los triunfos son oros, y el palo a que se quiere que juegue el compañero, copas; el descarte se hará de espadas. No se nos oculta que podrá suceder que el compañero se halle sin carta de dicho palo; pero este método salva todos los demás inconvenientes; y así como se sufre que el jugador que triunfa no tenga carta del palo privilegiado del compañero, también es preciso pasar por falta de éste considerándola como uno de los azares del juego."

El llibre en qüestió és el següent (no hi consta autor):
?? (1951) Juegos de naipes. Barcelona: Ed. Sintes (Biblioteca de juegos, prestidigitación e ilusionismo. Vol. IX)

Salut i manilles. Una abraçada!
rimbombante

fritz
Barretina
Barretina
Entrades: 360
Membre des de: 22 set. 2003, 12:01

EntradaAutor: fritz » 02 feb. 2007, 23:51

Bones,
Que curiós l'escrit, gràcies per penjar-lo.
Es va parlar de descarts o anades aquí

CarlesG
Barretina
Barretina
Entrades: 164
Membre des de: 19 set. 2002, 14:03

EntradaAutor: CarlesG » 03 feb. 2007, 10:00

Certament el tema és interessant, perquè en un sistema avançat del joc de la butifarra el descart o "anada" és fonamental.

La solució que proposa el llibre que esmenta el rimbombante és, per al meu pobre sistema de joc, excessivament complexa. Em conformo amb apostar simplement pel descart negatiu, perquè gairebé sempre amb una sola anada (llevat que sigui la primera jugada de la mà, cosa improbable) ja podrem donar una indicació concreta al company, tenint en compte els pals que ja s'hauran jugat fins a aquell moment.

Ara bé, se m'acut una pregunta: ¿què és més important, donar informació al company o aguantar base d'un pal? L'exemple és clar: un pal ja s'ha jugat i és clar que no hi sóc per res; l'altre és el trumfo; dels altres dos tinc: - del dolent: tres de rei - del bo: manilla, as, rei i petita

¿De què marxaré? De la petita del pal que tinc només el rei (quedant-me amb dos de rei)? o de la petita del pal bo (enganyant al company)?

Premi a la rseposta guanyadora (subvencionat pel butinet, espero, amb mi no compteu): un fi de setmana a les Bahames.

CarlesG

Gort
Barretina
Barretina
Entrades: 178
Membre des de: 11 nov. 2002, 10:50

EntradaAutor: Gort » 04 feb. 2007, 20:35

rimbombante,
aquest text que escrius, està copiat, lletra per lletra d'un llibre força més antic:

Nuevo manual de juegos
Corregido y considerablemente aumentado por Karl Krespel.
Libreria de la Vda de Ch. Bouret. París. 1912


Segons les adicions que indica l'autor, podem deduïr que en anteriors edicions, encara més antigues per tant, ja sortia la frase.
No sóc capaç de veure els equilibris de la traduccio al castellà que esmentes ... i si l'autor es diu Karl ... vés a saber d'on ho ha tret. :P

En el mateix llibre: Es pésima salida la de carta sola, a no ser que se quiera aprovechar algún triunfo pequeño, porque regularmente descompone el juego del compañero; pero si fuese de rey, puede ponérsele en buena posición.
Al meu poble en diuen ... jugador de carta sola, jugador de can titola :P :P :P

__________________________________________________

Més opinions ...

Juegos de naipes españoles.
Editores: Hijos de H. Fournier. Vitoria. 1933.

del descart diu el següent:
Si uno de los compañeros va arrastrando de firme, y a la segunda o tercera jugada que haga no tuviese para servir el otro compañero, siendo preciso que éste le dé a entender de qué palo tiene las firmes para que le salga de él (cuando haya destriunfado y jugado las suyas), deberá seguir una de estas dos opciones.
...

I ... no et fot! ... s'acaba la frase així. La següent frase ja no té res a veure amb els descarts :evil: :evil: :evil:.

Com que es copien els uns als altres, la mateixa descripció idèntica, sense aclarir res es pot trobar també a

Reglamentos de los principales juegos de baraja y de salón.
Ediciones ibéricas. Madrid. 1940.


Oi que es curiós tant plagi sense ni esment de les fonts? :D
El segon és la 4ª edició ... però probablement fins i tot la 1ª deu ser posterior al de Fournier.

Apa, tingueu manilles i recordeu: Arrastres i Deskartes van ser els dos grecs inventors de la Botifarra.

rimbombante
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 77
Membre des de: 28 oct. 2003, 18:44

EntradaAutor: rimbombante » 04 feb. 2007, 21:08

Gort, la teva erudició i cultura botifarrística m'ha deixat bocabadat, astorat i esmaperdut alhora! :shock: :shock: :shock: :shock:
Ara mateix no tinc temps, en un proper missatge et detallaré on em sembla trobar els equilibris del seu autor o traductor entre les llengües catalana i castellana. Òbviament no n'estic segur, però m'ho sembla.
Si no t'és gaire molèstia, més endavant, intentaré posar-me en contacte amb tu (si et sembla bé) per un, diguem-ne, "treball acadèmic" referent a la botifarra, als seus orígens i al seu present on-line. No crec pas que pugui trobar millor assessor que tu! :wink:

Una abraçada, Gort. De ben segur que en breu temps t'emprenyaré una mica! :) :) :D :lol:

abril74
Barretina
Barretina
Entrades: 322
Membre des de: 09 oct. 2004, 20:08

EntradaAutor: abril74 » 04 feb. 2007, 23:20

...
abril74 l’ha editat per darrera vegada el dia: 27 ago. 2008, 01:21, en total s’ha editat 1 vegada.

txemapenta
Botifarra
Botifarra
Entrades: 131
Membre des de: 14 abr. 2004, 17:11

EntradaAutor: txemapenta » 12 feb. 2007, 13:26

Básicament estic d'acord amb tots els post que responen a aquet tema.
Em quedo amb la frase de deep Arrastres y deskartes van ser els dos grecs que van inventar la butifarra..OLE.
De totas formas lo que fica aquet llibre en castellá no deixa de ser curiós y podría ser una bona alternativa quan la anada negativa no t'ha deixat assenyalat prou bé el pal que necesita el company.Es més, pot ser ho probaré amb el meu company oficial del poble..........
Lo únic que volia "aportar" es el valor que te el descarts dels contrari.
Per exemple, jom fai el pal oro i porto 3 basas, entro i me les fai amb la mala sort que el meu company porta també 3 oros i nom pot assenyalar cap pal ¿¿¿¿¿a quin pal aniré?????? Yo al que assenyali el jugador de la meva dreta, si senyala copa copa..............encara que porti 3 bastos de as.............si algú em pregunts perqué potser li contestaré un altre dia que ara mismito macavo de aixecar del llit y la dona em crida........
Una abrasada.


Torna a “Relíquies”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 53 visitants