QUAN CONTRAR:Tal i com dèiem en un capítol anterior, una de les claus del joc de la botifarra és la d’aprofitar els “bons jocs”.

El joc de la botifarra ens permet contrar (x2) quan han fet trumfo els contraris i considerem que disposem d’un cartonatge amb garanties d’aconseguir més punts que la parella contrària. Quines serien aquestes garanties?

Hi intervenen diferents factors:

- els punts de què disposem en el cartonatge

- el número de trumfos

- han cantat trumfo directe o delegat

- la distribució de les cartes (tenim pal llarg de 5 o més, tenim fallo directe o semifallo)

- el marcador

- la situació de qui ha cantat trumfo (es troba a la nostra dreta o esquerra).

Podríem dir que en unes condicions de marcador igualat contrarem amb un mínim de garanties d’èxit a partir de les següents condicions:

- Trumfo Delegat:

El trumfo delegat ens dóna informació de que el jugador que ha delegat no disposa de cartonatge per fer trumfo directe, és a dir, no porta 2 manilles i un as amb més de 20 punts per cantar botifarra, ni té cap pal llarg amb fallo o semifallo que li garanteixi un mínim de 3 bases.

En aquest cas contraríem si disposem de 3 o més trumfos amb 2 manilles i 2 asos i un total de més de 20 punts, o bé, 2 o més trumfos amb un total de més de 25 punts que ens garanteixin un mínim de 5 bases. Per garantir les 5 bases hem de preveure que en un pal llarg de 5 o més probablement ens trobem amb un semifallo, a l'igual que si disposem de 3 trumfos i semifallo probablement ens farem una basa amb el trumfo fallant un pal.

Exemple:

Base 1 de manilla: 5 manilla + 1 basa + 3 de figures = 9 punts

Base 2 de manilla: 5 manilla + 1 basa + 3 de figures = 9 punts

Base 3 d’as: 4 as + 1 basa + 2 figura = 7 punts

Base 3 d’as: 4 as + 1 basa + 2 figura = 7 punts

Base figura: 3 figura + 1 basa = 4 punts

En aquestes 5 bases tindríem assegurats els 36 punts, si el company/a agafa basa són punts addicionals que guanyarem, així com els que fem amb el trumfo.

Cal tenir en compte si sortim nosaltres o el company/a.

La dita “Contrar i sortir, punts pel veï” ens adverteix que farem més punts si qui ha de sortir és el company/a de qui ha contrat ja que ens obrirà coll i ens marcarà el pal que vol.

El trumfo delegat es contra pels punts que disposem. Si qui canta trumfo ens encerta el pal a on nosaltres tenim bo, podem deduir que la mà no ens anirà malament ja que si el millor pal del qui canta trumfo és on nosaltres tenim bo és probable que la resta de pals no els domini, així com també podem preveure que qui delega no té joc per cantar botifarra ni cap semifallo.

En trumfo delegat qui ha de recontrar és qui ha cantat trumfo, ja que disposa de la informació de que el company/a com a mínim aguanta basa i no disposa de cap semifallo (tindrà un mínim de 2 trumfos de qualsevol pal que cantem). També cal tenir en compte de si es troba a la dreta de qui ha contrat, ja que si disposa d'alguna manilla podrà agafar punts de qui ha contrat.

- Trumfo Directe:

El trumfo directe ens dóna informació de que el jugador que ha fet trumfo disposa d'un pal de 5 o més i fallo o semifallo, però que no disposa de joc suficient per cantar botifarra.

En aquest cas contraríem si disposem de 4 o més trumfos amb 2 manilles i 2 asos, i un total de més de 25 punts, que ens garanteixin un mínim de 5 bases. La llargada dels pals serà molt important en la previsió de les bases que podem guanyar, d’un pal de més de 5 cartes probablement no en guanyarem més de 2.

També cal tenir en compte que en trumfo directe probablement ens destrunfin sense que puguem aprofitar cap semifallo.

En trumfo directe qui ha de recontrar és el company/a de qui ha cantat trumfo ja que disposa de la informació de que el company/a ha cantat amb un mínim d’un semifallo. En principi a trumfo directe si el company/a porta una manilla pot recontrar, perquè dominarem el pal de trumfo, el pal del semifallo i tindrem els punts addicionals del pal de la manilla.

Agraïments

Voldria agrair a en txemapenta per les seves aportacions al fòrum que m'han conscienciat de la importància de jugar amb valentia.

Podeu llegir el post accedint al següent link:

http://www.butinet.cat/forums/viewtopic.php?t=714&highlight=contrar

Última actualització Wednesday 12th of January 2022 08:34:57 PM - Pàgina generada en 0.0028 segons.